planete nasa

Planetele „strigă” în spațiu. Ascultă zgomotele sistemului nostru solar

Sound of earth and other planet

Posted by Its My Time Its My Life : on 15 Februarie 2017

Planetele scot diverse sunete. Pamântul face ca un vapor care intră în port, Saturn e parcă ecoul unei imense mulțimi gălăgioase, iar Jupiter fluieră de parcă ar fi un ceainic sub presiune.

Cele câteva mostre de sunete publicate de NASA chiar în preajma Halloween-ului iți fac pielea de găina. Mișcarea planetelor și a astrelor nu este altceva decât o continua simfonie, o muzică pe mai multe voci, dar care nu este percepută de urechea umană.

Pătrunzând în adâncurile universului nostru, sondele spațiale lansate de NASA către alte planete au surprins mai mult decât imaginea lor. Instrumentele de măsurare au reușit să capteze electromagnetismul și să-l transforme în unde sonore. Sunetele din clipul de mai sus au fost descoperite între anii 2001-2005, așadar nu sunt noi, dar sunt printre cele mai interesante captate vreodata de NASA.

Dacă sunetele produse de mișcarea electronilor într-un atom sunt cu 70 de octave deasupra frecvențelor audibile, la polul opus, sunetele emise de o gaură neagră din constelația Perseu, conform unor cercetători de la Cambridge, au frecvențe de câteva milioane de ori mai joase decât limita de audibilitate a urechii umane. Este, la ora actuală, cea mai joasă notă descoperită în Univers.

Facebook Comments
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *